Popronde

Over Popronde
 

Popronde is een intitatief van Stichting Popwaarts en is een landelijk reizend festival dat ieder najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in een 40-tal steden door het hele land. van Leeuwarden tot Middelburg, van Venlo tot Alkmaar en van Deventer tot Den Haag. Gedurende die 12 weken vinden er ieder weekend van donderdag t/m zondag Poprondes plaats. In elke stad treden de geprogrammeerde acts die avond/dag op bij een twintigtal podia en locaties. Voorbeelden van deelnemende locaties zijn cafés, galeries, theaters, platenzaken, kerken, poppodia en clubs in het centrum van een stad. Eén avond in het jaar zijn die de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten en is het centrum het festivalterrein.

 

De Popronde is in 2023 in elke stad gratis toegankelijk.

 

De Popronde biedt voor (nog) onbekende acts de mogelijkheid zich te presenteren buiten de eigen regio en intensieve tour-en speelervaring op te doen. De programmering is niet gebonden aan een muziekstijl en geeft een overzicht van wat op live muziekgebied - buiten de mainstream om - in Nederland gebeurt. Van metal tot hiphop, van singer-songwriters tot drum 'n bass, van rock tot blues; bijna elk genre is vertegenwoordigd. Jaarlijks vindt er een selectieprocedure plaats. Acts die willen meetouren met de Popronde kunnen zich vanaf 1 december aanmelden. Vervolgens buigt een selectiecommissie zich over alle aanmeldingen en selecteert daar de ca 100 acts uit de meer dan 1000 aanmeldingen, die dat jaar onderdeel zijn van de programmering. De Popronde is een showcasefestival en geen wedstrijd.

Meer informatie over de selectieprocedure en inschrijven vind je hier

 

Het publiek kan gewapend met een programmaboekje van act naar act 'zappen'. De acts die spelen zijn afkomstig uit heel Nederland en krijgen middels de Popronde de mogelijkheid zich te presenteren voor publiek, pers en programmeurs van plaatselijke podia en festivals. Popronde is een kweekvijver en het festival is een opstap naar zalen en festivals buiten de eigen regio, naar een groter publiek en naar een mooie carrière in de muziek. Voorbeelden van deelnemers uit het verleden die het ver hebben geschopt: Racoon, De Staat, Dotan, Chef' Special, John Coffey, Blaudzun,The Vices, EUT, Rondé, Roosbeef, Kensington, Jeangu Macrooy, Lucky Fonz III, WIES, Nana Adjoa, Nona, Pip Blom, MEAU, GIAN, Jay-Way, en Haevn.

 

De Popronde speelt in op de afnemende speelmogelijkheden voor acts. Het is voor beginnende acts - hoe goed ook - vaak moeilijk om buiten hun eigen regio optredens te regelen en publiek te trekken. De opzet van Popronde is om veel spannende acts op aantrekkelijke locaties in de binnenstad te programmeren, die gratis toegankelijk zijn voor publiek. Popronde weet veel publiek te trekken en genereert daarmee aandacht voor de (nog onbekende) acts.  

 

De Popronde vindt plaats in een circuit van laagdrempelige locaties die onderling verschillen qua grootte en sfeer. Daardoor kan men op 1 avond, gratis, veel acts checken. Daarbij ligt het accent niet op "namen of trekkers", maar op een divers, veelzijdig en kwalitatief goed programma. Op deze wijze wordt het voor publiek aantrekkelijk nieuwe bands en artiesten te ontdekken in eigen stad bij podia en locaties - die normaliter niet of nauwelijks programmeren - op onderlinge loopafstand en in sfeervolle setting.

 

In elke Popronde stad aanwezig: de PR infostand 

Voor alle informatie over de Popronde in een stad en voor Popronde merchandise bezoek je de infostand bij een centraal gelegen Popronde locatie. De locatie van de infostand wordt per stad in het programmaboekje en op de kaart (te vinden op de stadspagina) aangegeven met de I van informatie. Hier kun je naast alle informatie over de acts, aanvangstijden en route ook unieke Popronde merchandise vinden zoals t-shirts, CD-boxen of het jubileumboek ‘Ietsjes meer dan 25 jaar Popronde’.

 

Paul Smits Award

Als ode aan de in 2017 overleden voorzitter van Stichting Popwaarts, Paul Smits is de 'Paul Smits Award' in het leven geroepen, de award voor de favoriete performer van de Popronde bezoeker.

 

Paul Smits heeft veel betekend voor Stichting Popwaarts, en dus Popronde. Hij was vanaf de begindagen betrokken en werd in het bestuur gezien als 'het hart'., Paul had een grote liefde voor talentontwikkeling en live muziek. Paul was een markant persoon, zijn paarsgeverfde snor en sik waren zijn handelsmerk. In die geest is de Paul Smits Award dé prijs voor de favoriete performer van het publiek, degene met de beste podiumuitstraling en performance.

 

In iedere stad kan worden gestemd bij de Popronde infostand. Stembiljetten zijn te vinden in de programmaboekjes, of af te halen bij de infostand. De Paul Smits Award wordt ieder jaar uitgereikt op Popronde Amsterdam, het grootse eindfeest.

 

In 2022 werd DUIMALOT verkozen tot publieksfavoriet en in de jaren daarvoor waren winnaars: Otto Rasva van Get Jealous (2019) A Mili (2018) en Megan de Klerk van EUT (2017). In 2020 en 2021 werd de prijs vanwege de coronapandemie niet uitgereikt.